Kasarna Rajlovac: Obuka helikopterskog spašavanja

11994127_1196253780391919_1822845207_o

Pripadnici Gorske Službe Spasavanja Travnika i Zenice učestvovali su u još jednoj obuci. Ovaj put u pitanju je bila obuka helikopterskog spašavanja na letjelici UH-1H. Vježba se održala u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zajedno sa pripadnicima 2. Helikopterskog Skvadrona.

PS BiH – Kajmaković Enes izabran za člana upravnog odbora PS BiH

PSBIH

Na Izborno – izvještajnoj Skupštini održanoj 29. 3. 2014. godine, izabarni su novi predsjednici i članovi upravnih organa PS BiH za mandatni period od četiri godine. Kajmaković Enes koji obavlja funkciju sekretara gorske službe spašavanja stanice Travnik izabran je za člana upravnog odbora planinarskog saveza Bosne i Hercegovine.

OBUKA – VJEŽBA PRIPADNIKA SLUŽBE ZAŠTITE I SPAŠAVANJA S VISINA

52-IMG_7719-692x360

U organizaciji Kantonalne uprave za civilnu zaštitu, 22. i 23. marta 2014. godine organizovana je obuka pripadnika Službe za zaštitu i spašavanje s visina. Ovu Službu čine pripadnici gorskih službi spašavanja Travnika i Gornjeg Vakufa – Uskoplja. Prvog dana bio je teoretski dio u kojem su teoretska izlaganja predavali instruktori: Kemal Balihodžić, Enisa Bosto i Vesna Rubin.

Opremanje GSS-a Travnik/ sluzbe za spavašavanje sa visina

Skuter

Dana 09.10.2013. godine ispred zgrade Vlade uz nazočnost Predsjednika i članova Vlade Srednjobosanskog kantona, izvršena je primopredaja opreme i sredstava od strane Kantonalne uprave za civilnu zaštitu za potrebe Službe za zaštitu i spašavanje s visina KSB. Oprema će biti korištena u akcijama spašavnja ljudi i materijalnih dobara u slučaju prirodne i druge nesreće na području Kantona.

GSS Travnik angažirana u potrazi za nestalom osobom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potraga za nestalim F. K.  iz Širokog Brijega traje od 07. studenog kada je Policijskoj upravi Široki Brijeg prijavljen nestanak F. K. na području općine Jajce. U potrazi su sudjelovali pripadnici policijskih snaga, članovi rafting klubova, GSS-a, ronilačkih klubova, prijatelji i rodbina. Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je na inicijativu MUP-a KSB, 13. i 14. studenog 2011. godine angažirala Službu za zaštitu i spašavanje s visina kao ispomoć Jedinici za podršku MUP-a KSB na pretraživanju terena oko rijeke Vrbas i jezera Zdaljevac, u cilju pronalaska nestalog.

Historija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usljed sve većeg priliva planinara i skijaša u domovima na Vlašiću, te pojavom savremenog planinarstva, i željom ljudi  za istraživanjem nepristupačnih dijelova, ukazuje se potreba za formiranjem stanice GSS-a u Travniku.

Planina Vlašić

vlasic-planina0303-1

Vlašić je planina u srednjoj Bosni, Bosni i Hercegovini. Najvećim dijelom se nalazi u Srednjobosanskom kantonu te dijelu Republike Srpske. Njegov najveći vrh je Paljenik (1933m). Vlašićka visoravan je visoka 1300 m, a poznata je po tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i novijem turizmu na Babanovcu (1260 m n.v.), gdje se vremenom etablirao novi bosanski centar zimskog turizma, kojeg rado posjećuju i inozemni gosti.

Vlašić je i pogodan kraj za uzgoj pčela u ovom dijelu Evrope, a razvija se i seoski turizam.

 

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to seo, seo services and Insanity Workout